info@primoss.si
  Vedno dosegljivi

  03 714 81 38
  8.00 - 16.00

Spletne domene in končnice

Poznavalci računalniškega strokovnega jezika vam lahko spletne domene predstavijo kot del spletnega naslova, ki predstavlja unikaten naslov, preko katerega uporabniki lahko dostopajo do določene spletne strani. Spletne domene so torej pogoj, da imamo lahko sploh svojo spletno stran. Vsaka domena je torej unikatna, zato se moramo pred registracijo nove domene nujno pozanimati oziroma preveriti, ali je naslov oziroma ime naše želene domene sploh še na voljo.

Katere spletne domene pa so še razpoložljive, pa si lahko vedno preko spleta preverimo, in sicer na posebnem obrazcu ali pa na določenem spletnem naslovu.

Kdo je lastnik spletne domene in za koliko časa?

Lastnik posamezne domene je lahko oseba ali pa podjetje, ki je določeno domeno registriralo oziroma zakupilo za neko določeno obdobje. Pred potekom tega obdobja pa je spletno domeno potrebno ponovno podaljšati. Minimalna doba zakupa je eno leto, večina domen pa se lahko zakupi za dobo od petih do desetih let. Tudi te se seveda lahko podaljša.

Sestavni deli spletne domene

Prav vsaka spletna domena je sestavljena iz dveh delov. Sestavljata jo vrhnja domena oziroma domenska končnica in izbrana domena, skupaj pa tvorita celotno ime domene. Lahko pa domeni dodamo še tretji del, ki ga strokovno imenujemo poddomena.

V splošnem sta tako znani dve vrsti vrhnje domene, in sicer klasične domene ter eksotične domene. Med klasične domene na primer sodijo končnice .com, .net, .biz, .eu ter podobne, med eksotične pa sodijo na primer končnice .asia, .ag, .jp ter podobne.

Če je neka spletna domenska končnica posebej vezana na neko državo, potem ji rečemo nacionalna domena. Med take domene končnice na primer sodijo .si, .de, .hu ter podobne.

Kakšna naj bo spletna domena?

Strokovnjaki nam priporočajo, naj bo izbrana spletna domena čim bolj enostavna, kratka in naj predstavlja predvsem vsebino naše spletne strani. V praksi na primer to pomeni sledeče: če bi radi imeli svojo osebno spletno stran, na kateri bi pisali blog ter podobno, potem je najbolje, da naša spletna domena vsebuje naše ime ter priimek.

Kdaj se je dobro odločiti za poddomeno?

Poddomena je vsekakor odlična rešitev za spletne strani, za katere velja, da so obsežnejše in da vključujejo več kot pa samo eno dejavnost. Preko nje tako lahko neposredno dostopamo do posamezne storitve in tako nam nikakor ni potrebno klikati po strani, da bi lahko prišli do želenega cilja. Poddomene tako pripadajo svoji višji domeni in jih zato ni potrebno še dodatno registrirati. Torej so popolnoma brezplačne.

Če torej želimo biti lastniki spletne strani, potem je vsekakor dobro, da obvladujemo pojme, ki se navezujejo na to. Prvi korak, da bo naša spletna stran taka, kot je potrebno, je vsekakor veliko vedenja ter poznavanja, kako jo sploh ustvariti. Na srečo pa je pri nas veliko izjemno dobrih ter uspešnih strokovnjakov, ki nam pri tem lahko ves čas pomagajo in tudi koristno svetujejo. Včasih je celo bolje, da o neki stvari vemo manj ali pa nič in da nam jo zaupajo strokovnjaki. Tako bo končni rezultat vsekakor najboljši.

Napisal: Primož Vrabič